Skip to main content

Texeltips

Wat te doen op Texel

Een vakantie op Texel is altijd een klein avontuur. Welke herinneringen ga je koesteren? Misschien de zwoele avond aan zee, terwijl de zon rood ondergaat. Wat je ook gaat doen tijdens een verblijf op Texel; het eiland blijft je verrassen.

Culinair

Het eiland is omringd door zee en heeft een rijke bodem. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt! Lokale bedrijven produceren heerlijke producten; van kaas tot kokkels en van jam tot asperges. In veel restaurants en eetcafe’s op Texel staan gerechten op de kaart met verse ingrediënten. Drink er een Texels speciaalbier bij of proef een Texelse whisky. In elk dorp vind je een restaurant naar jouw smaak en budget.

Actief

Er ligt een mountainbikepad van 100 km door onder meer de duinen en het bos. Lekker sportief op de pedalen! Wie het rustiger aan wil doen, pakt de fiets. Langs de vloedlijn of in natuurgebieden kun je mooi wandelen. Aan zee zijn outdoorbedrijven actief. Ze bieden workshops suppen, branding kanoën, surfen en zeilen. In voor- en najaar trekt de zeewind vaak aan. Ideaal voor een middagje blokarten of powerkiten. De echte waaghals maakt een tandemsprong.

Cultuur

Texel biedt kunstenaars ontzettend veel inspiratie. De golven, de kleuren, de sunset… Het is dus niet vreemd dat Texel vele exposities telt. Je komt ze tegen in galeries, oude kerkjes of een atelier aan huis. In onze musea ontdek je verhalen over het eilandleven. Van het rijke VOC-verleden tot de Russenoorlog. Het hele jaar door staan ook muziekfestivals op de agenda.

Familie

Wat zijn leuke uitjes met kinderen op Texel? Die vraag kunnen we snel beantwoorden. Natuurlijk staat zeehonden kijken en lammetjes knuffelen op je lijstje. Verder wij hebben onze favorieten. Naar het klimpark op De Krim of het speelschip bij de jachthaven (Oudeschild). Een huifkartocht van de Jan Plezier in De Slufter blijft magisch. Dat geldt ook voor het wadlopen of een natuurexcursie. Slecht weer? Pak een filmpje in de bioscoop.

In de buurt

Novalishoeve

Net buiten Den Hoorn ligt bezoekboerderij Novalishoeve. De stallen, productieruimten en de tuin zijn een ware ontdekkingsreis. Je mag overal rondkijken! Het ambachtelijk werk is in handen van jongeren met een (psychische) zorgvraag. Ze verwerken de natuurlijke ingrediënten met liefde en aandacht. Er wordt biologisch geboerd op Novalishoeve. In het sfeervolle dagcafé proef je smakelijke producten, zoals taart, ijs en vers brood.

Horsmeertjes

Vanaf Den Hoorn loopt een pad naar De Hors, het zuidelijkste puntje van Texel. Je doorkruist een prachtig stuk niemandsland. Het duingebied kent twee waterpartijen: de Horsmeertjes. Vogels wanen zich onbespied door de bosjes en het hoge riet. Als je goed kijkt, kun je zelfs lepelaars spotten. Daarna loop je – prinsheerlijk alleen – door de jonge duinen. De grootste beloning krijg je aan het eind: strand zover het oog reikt.

Schapenmuseum Texel

Texel kan niet zonder haar eigen schapenmuseum! In een schapenboet bij kaasboerderij Wezenspyk – hoe kan het ook anders – kom je alles te weten over onze Texelse dames. Leuke weetjes over wol en de schapenhouderij. Vanaf het museum loopt een route van 3 km door het land. Onderweg kom je een trekpontje tegen. Zin in een stevige wandeling? Het wandelpad Skéép en Lantskap loopt via oude dijkjes naar Den Hoorn.