De Gouden Reaal2018-03-07T15:12:19+01:00

De Gouden Reaal

In 1742 woonde boer Cornelis Maarten Dijker op Diek 34, daarna volgde zijn zoon, boer en nachtwacht Maarten Dijker. Vervolgens kwamen leden van de families Smit, Zijm en Hin hier wonen. Simon Hin werd in 1883 eigenaar van de boerderij Diek 34. Hij kreeg in 1888 een dodelijk ongeluk bij het hooirijden. Zijn weduwe voerde daarna het bedrijf, totdat haar zoon Jan in 1907 meerderjarig werd. Jan liet in 1908 de boerderij geheel verbouwen. Het voorhuis werd gesloopt en in de stolp werd een woonruimte gemaakt.

Tot 1961 bleef de stolp als boerenbedrijf in gebruik. Ten tijde van de ruilverkaveling werd Diek 34 “ingeleverd” bij de Stichting Beheer Landbouwgronden. In de publieke veiling in 1963 werd de stolp voor 17.400 gulden verkocht. Tijdens een volgende renovatie werden in de grond scherven van Delftsblauw aardewerk en een gouden munt gevonden. Dit muntstuk was iets groter dan een stuiver, droeg de beeltenis van Philips II en was in 1566 geslagen te Antwerpen.

De vondst van deze munt geeft in ieder geval aan dat Texel ook in die tijd al volop betrokken was bij de handel met andere naties en dat de bewoners van het eiland dit ‘buitenlandse’ geld accepteerden. Goud is goud tenslotte.

Hoe dan ook, naar deze munt kreeg de stolp haar naam “De Gouden Reaal”. Vanaf 1971 is de stolp als vakantieboerderij in gebruik.

Als je ’s ochtends wakker wordt en je kijkt uit over de weilanden van Den Hoorn met haar karakteristieke schapenboeten, dan waan je je gewoon even in een ander land.

Rust, vrijheid, strand, zee, en er volop van genieten, dat is Texel en dat beleef je op “De Gouden Reaal”. Maak bijvoorbeeld een heerlijke wandeling langs het witte kerkje met de oude begraafplaats, over het Hoornderslag door de Duinen van Texel naar het strand bij Paal 9.

Wie de moeite neemt deel te nemen aan enkele van de talloze excursies, zal een Texel ontdekken met een natuur die ongekend mooi is. Den Hoorn (ook wel het kunstenaarsdorp genoemd vanwege de vele ateliers) biedt daarbij de rust en vrijheid van de natuur, maar ook alle voorzieningen van de dichtbij gelegen uitgaanscentra in Den Burg en in De Koog.